Komplikationer av försämrad matsmältning (maldigestion) och försämrat upptag av näringsämnen (malabsorption) kan ha en progressiv och negativ inverkan på patientens välbefinnande och kan försämra den underliggande sjukdomen liksom öka morbiditet och mortalitet.1-3
Resultat från studier har visat att:
- Låg bentäthet hos patienter med kronisk pankreatit är en följd av D-vitaminbrist, orsakad av EPI4
- Låg bentäthet kan leda till en signifikant högre risk för lågenergifrakturer, särskilt i ryggkotor, höft och handled, jämfört med kontroller5
Risknivån hos patienter med kronisk pankreatit liknar den som ses vid celiaki eller efter gastrektomi och är mycket högre än hos patienter med inflammatorisk tarmsjukdom
Vitaminbrist (fettlösliga vitaminer)
Som ett resultat av malnutrition kan patienter med kronisk pankreatit utveckla näringsbrist, i synnerhet brist på fettlösliga vitaminer som A, D, E och K.4
Allvarliga hälsotillstånd som förknippas med vitaminbrist omfattar4:
- Nedsatt immunförsvar (vitamin A)
- Osteopeni/osteoporos (vitamin D)
- Neurologiska sjukdomar (E-vitamin)
- Koagulationsrubbningar och osteopeni/osteoporos (vitamin K)
Brist på flera olika vitaminer är vanligt förekommande hos individer med obehandlad EPI.
EPI ökar risken för malnutrition och förvärrar därmed komplikationer, morbiditet och mortalitet samt har en negativ inverkan på livskvaliteten.1
Malnutrition kan påverka sjukdomsutfallet negativt.1
Data från inlagda patienter visade ett samband mellan ökad risk för undernäring och sämre sjukdomsutfall. Denna prospektiva kohortstudie med en bedömning av risk för undernäring (NRS-2002) omfattade totalt 5 051 patienter som screenades på 26 europeiska sjukhus där data samlades in om komplikationer, mortalitet och sjukhusvistelsens längd.1
Patienter som hade risk för undernäring hade fler komplikationer, längre sjukhusvistelser och högre mortalitet än patienter som inte hade någon risk.